16/02/2014

ШТЕТНИ КОМПЈУТЕРСКИ ПРОГРАМИ


1. Штетни компјутерски програми се програми кои без знаење и желба на човекот се инсталираат на компјутерот и прават штета на останатите програми.
2. Штетата може да биде: бришење, преместување и оштетување на фајлови, полнење на компјутерската меморија, рестартирање на компјутерот, прикажување на пораки на екранот, неможност да се стартува оперативниот систем и др.
3. Видови штетни програми се: вируси, црви, тројански коњи и шпиони.
4. Од штетните програми компјутерот се штити со антивирусни програми кои редовно треба да се освежуваат – апдејтираат со информации за најновите вируси.
5. Штетни програми се пренесуваат и заразуваат преку: Интернет, преку заразен мемориски уред како CD, USB стапче и др.

No comments:

Post a Comment

Внеси го својот коментар!