09/12/2014

6 то Мултимедијални компјутерски програми


-->
1.  Медиум е средство за пренос или чување на податоци и информации
2.  Мултимедијалните содржини се комбинација од текст, слики, говор, музика, звуци, анимации, видео и др.
3.  Компјутерот е мултимедиум. Содржините кои ги користиме на компјутерот може но не мора да бидат мултимедијални.
4.    Програмите за пуштање на аудио и видео содржини се викаат медиа плеери. (Windows Media Player,VLC, Itunes, Real Player, QuickTime …)
5.    Звучните и видео фајловите зафаќаат најмногу компјутерска меморија.
6.  Програмите за смалување - компресија и  расширување – декомпресија на аудио и видео фајловите се викаат кодек програми.
КОмпресија – смалување + ДЕКомпресија – расширување
7.  Познат формат на компресирана музика е на пример mp3 а на видео содржини divX.
8. Програми за работа со мултимедиа под Windows се:
- Sound Recorderза снимање и пуштање на звуци и говор
- Volume Control – за контрола на звукот од компјутерот (појачување, стишување и сл.)
- Windows Media Player -  пуштање на музика и видео
- Windows movie maker -  правење на видео клипови

1 comment:

  1. Nastavnicke koga ke go stavite planot za sedmo?

    ReplyDelete

Внеси го својот коментар!